HOLLANDSK INDVANDRING, 1521
Det var under Christian II at de hollandske bønder kom til Amager.

Christian II blev født på Nyborg Slot den 1. juli 1481. Som 6-årig blev han hyldet som tronfølger i Danmark, og han besteg tronen som konge over Danmark og Norge i 1513.

Christian II foranledigede at 184 hollændere indvandrede til Danmark og fik tildelt hele øen Amager med undtagelse af Dragør. Øen Saltholm fik de også.

Hvornår hollændere ankom vides ikke præcist. Godsejeren og historikeren Arild Huitfeldt (1546 - 1609) skrev i sin Danmarks Riges Krønike blandt andet følgende om indvandringen:

"1515 lod Kongen forhandle udi Vaterlandene udi Holland, at hid skulde indkomme nogle Hollændere at bo, hvilket han tilsagde i stor Frihed, og Foraaret 1516 kom nogle herind, hvilke Han gav en By på Amager at bo på, kaldet Hollænderbyen, hvortil Dronningen meget hjalp, fordi det Folk særlige ved at omgaas Smør, Ost, Rødder, Løg, Hauger at anrette og Vildgaasefang, hvilket var Gavn for København By".


Christian II har allerede i 1515 tilkaldt nogle hollændere. Hvor mange vides ikke. Indvandringen anses først som afsluttet i 1521, hvor et kongeligt privilegiebrev fastsætter de hollandske indvandreres rettigheder og pligter.

Kongens Amagere kaldtes de. Og med rette. Hollænderne fik skattefrihed, ret til at bruge og beholde øen Amager som ejendom, og deres eget retsvæsen. De danske Amagerbønder måtte forlade øen - hvorhen vides ikke med sikkerhed.

Privilegierne.

Det første privilegiebrev som de hollandske indvandrere fik, var udstedt af Kong Chr. II og Dronning Elisabeth med samtykke fra Rigsrådet. Året var 1521.

De danske fæstebønder, som indtil dette tidspunkt havde levet på Amager, måtte flytte. De har næppe fundet det særlig retfærdigt, at de med kongelig magt skulle forflyttes til andre egne. Men sådan blev det - De hollandske indvandrere fik af Chr II uindskrænket ret til hele øen Amager med Saltholm. Den eneste undtagelse var Kronens fiskerleje og fire gårde i Dragør.

De rettigheder som hollænderne fik var meget betydelige. Her er nogle af de vigtigste:
- Jorden kunne de dele imellem sig, sælge eller lade den gå i arv efter hollandsk skik.
- Ret til at have egen jurisdiktion (retsvæsen)
- Fritagelse for hoveri, tiende og landgilde. Blot skulle de betale en vis årlig sum og yde Kronen tjenester i krisetilfælde.

Ikke så sært at de danske fæstebønder rasede. Hollandske indvandrere, som fik det hele foræret af Kongen! - og tilmed slap billigere i skat.

Der gik et par gode år, så fik indvandrerne problemer. Efter at Chr II, Dronning Elisabeth og Mor Sigbritt var flygtet blev der stillet krav om at hollænderne skulle sendes hjem. Året var 1523.

Så galt gik det dog ikke. De hollændere, der havde bosat sig på Amager, fik lov at blive. Men hvor de tidligere havde haft rigeligt med plads, fik de nu kun Saltholm - tilmed i fællesskab med de danske amagere. Derudover beholdt de den sydlige del af Amager. Der kunne de bo i "Grote Magle bii" - Hollænderbyen.

De danske fæstebønder, som hårdhændet var blevet tvangsforflyttet, kunne vende tilbage til deres gårde.

Kilde: Amagermuseet

Klik her for at få dit eget GoMINIsite