HOLLANDSK HVEDE-BRØD ANNO 1703
500 g hvedemel
2 æg
2½ dl sødmælk fuldfed og 37 grader
50 g gær
1 spsk. salt (alt for salt efter min smag - prøv med mindre mængde)
Lun mælken og opløs gæren i den. Slå æggene ud i den og rør det sammen med en grydeske. Tilsæt melet lidt efter lidt sammen med saltet, og hold noget mel tilbage. Når det massen begynder at blive sej, hældes den ud på et let melet bord og æltes med hænderne indtil den er sej og begynder at slippe bord og hænder.
Stilles overdækket til hævning et lunt (20°) sted. Efter ca. 1 time, formes dejen forsigtigt til et brød, som efterhæver overdækket ½ time et lunt sted. Snittes og bages først ved 140° i 10 minutter, derefter ved 180° til det begynder at tage farve (ca. 12-15 min.). Skal være lyst, men sprødt udenpå.
Eller den originale opskrift;
Tag et pund Hvedemeel, to Eg, en pegel sød Melk, som skal være lunket, to Skeerfulde Gier, lidet Salt, ælt det til en Dey, lad det staa i en Træskaal ved Ilden en Time, veltildecket med en varm, Servet, at det kand hefvis, ælt det vel paa et Bord, slaa det op, og bag det i en Postey-Pande, strø lidet Meel paa Bunden af Panden, og lad det langsom bagis, lad det icke faa sterck Ild over eller under i førstningen.
Kilde: Anna Elisabeth Wigant: En Høyfornemme Madames Kaagebog Kiøbenhavn 1703 / De Arte Coquinaria
|