KINA: 06. - 21. Januar 2007
PEKING
6. - 11. Januar 2007
Det første indtryk man får af Peking er, at det er en enorm stor by! Hjemmefra havde vi fået at vide, at vores hotel ville ligge i centrum af Peking. Vi fik en anden opfattelse af centrum i Peking - det var en dagsrejse at komme til seværdighederne fra vores hotel - også selv om begge dele lå .. i centrum.
Den Himmelske Freds Plads. Første aften var vi til et informationsmøde, som ikke var videre spændende. Efter den medfølgende middag, var vi nogle stykker, der ville benytte muligheden for at gå til Den Himmelske Fredsplads, som også er enorm; 880 x 500 m! Kineserne selv kalder pladsen for Tianamen, hvilket betyder "Porten til den Himmelske Fred". Denne port, som leder ind til Den Forbudte By, ligger i den nordlige ende af pladsen.
Selvom vi var på pladsen forholdsvis sent, var der mange touister, både kinesere og fra andre lande. På pladsen ligger også Mao's mausolæum. Nord for pladsen, ligger indgangen til den Forbudte By, som vi besøgte et par dage senere.
Den forbudte By - Det kejserlige Palads. Taxichaufføren misforstod os, og satte os af ved en af sideindgangene til Den Forbudte by. Vi måtte derfor gå et godt stykke til hoevedindgangen, mellem bymuren og den 10 m. brede voldgrav. Det var faktisk en sjov tur. Trods kulden stod og sad flere grupper af kinesere og diskuterede et eller andet eller blot talte sammen. En hær af souvenirsælgere fulgte strømmen af tourister.
Paladsets oprindelige navn var "Zi Jin Cheng", "Den purpurfarvede By". De gamle kinesiske astronomer opdelte himmelrummet i stjernegrupper, centreret om Nordstjernen. Den gruppe, som indeholdt Nordstjernen, blev kaldt "Himlens Gud", og Nordstjernen selv hed "Det purpurfarvede Palads". Da kejseren som bekendt er søn af himlens guder, var det nærliggende at lade farven purpur indgå i navnet på hans residensby. Den Forbudte By er således orienteret stik nord-syd med pejling mod Nordstjernen. Opførelsen af Den Forbudte By blev påbegyndt i 1407 under Ming-Kejseren Yongle.
Da vi kom gennem Meridian Porten blev vi mødt at et skuffende syn; hele Den Højeste Harmonis Hal var pakke ind i stilladser for revovering! Byen er ved at gennemgå en totalrenovering dels pga tidens tand, dels pga OL 2008, hvor Byen skal funkle i al sin fordum glans. Da den værste skuffelse havde lagt sig, var det en fornøjelse at se de Paladser, der allerede er renoverede, de stråler af forgyldning og ser fantastiske og imponerende ud.
Vi valgte at gå direkte gennem Byen - nord-syd. På den måde så vi de vigtigste tre officielle Paladser på en overskuelig måde og indenfor en passende tid. Skulle vi have gået mere i detalier, vi have været i byen endnu. Det kunne være spændende at komme tilbage og gå mere i detalier!
Himlens Tempel. Himlens Tempel er som Den Forbudte By anlagt efter en nord-syd akse. Templet er opført omkring 1420. Og er et Tempel, hvor Kejseren skulle bede De Himmelske Guder om god høst, udføre visse ceremonier og ofre dyr, silke og andet til gudern.
Templet ligger midt i en enorm park. Vi kom via nordindgangen og så altså Templet bagfra.
Templet for God Høst er en kejleformet bygning i tre etager, der hviler på en hvidt marmorterasse i flere plan. For foden står store røde lygter, som gemmer højtaler, hvofra strømmer en lydkulisse af gamel bønner, lidt kikset!
Herefter kommer man til Den Kejserlige Himmelhvælving, som er en mindre kopi af Templet for God Høst. Den største seværdighed er faktisk ikke templet, men den omkring liggende Ekkomur eller Hviskemuren. To personer på hver sin side af templet siges at kunne tale sammen i et normalt stemmeleje ved at rette stemmen ind mod muren, men pga touisternes råben og skrigen, var det ikke til at høre om det virkede. Det var nu også lige meget, for alle morede sig med at at råbe og klappe.
Til sidst kommer man til Det Runde Alter, som er tre marmorterasser, hvor der i midten på den øverste er placeret Himlens Hjertesten. Står man på stenen, bliver lyden af ens stemme kastet tilbage fra det omkringliggende marmor, hvilket giver en ret sjov effekt!
Silke Markedet. Vorherre Bevares!!! Sikke et gedemarked!!! I en stor fabriksagtig bygning, er der 100-vis af boder, hvor alt sælges. Sælgerne er ret påtrængende, hiver og flår i en, og stikker deres varer i hovedet på en. Peter fandt metoden til at undgå det; stik fingrerne i ørerne og syng/skrål 'Se den lille kattekilling' - de glor på en, som var man faldet ned fra månen, men man får forholdsvis fred til at se på varerne. Skal man have kopivarer skal bede om det direkte. Vi bad om det, og blev ført ud af markedet, ind i den nærmstliggende Houtong, ind i et privat hjem, i et lille rum, hvor hele Italien hang på væggene i form af tasker, bælter, solbriller. Det var bare om at tage ned fra hylderne og begynde at prutte om prisen. En underlig oplevelse og ret sjov.
Den kinesiske Mur. Der er naturligvis arrangeret ture til Den kinesiske Mur, men de koster en formue. Vi var kommet i snak med et andet dansk par, som vi aftalte at tage sammen med til Muren. Vi lejede en bil, og bad chaufføren køre os til muren ved Mutianyu delen.
Fra parkeringspladsen gik turen op til muren i svævebane!
Muren er fantastisk imponerende!!! Desværre var der der diset da vi var der, så udsigten var ikke så god, men det er en ret flippet oplevelse at stå på den Kinesiske Mur! At færdes på muren er ikke et problem, men det kan være anstrengende; der er store niveauforskelle og trappetrinene er af forskellig højde. Desuden lå der stadig sne og is på muren.
Nedturen var ret sjov - det var en 700 m lang rutsjebane!!! Man blev sat i en lille vogn med bremse, og så var det bare med at køre derud af! |