PUNCH
Drikken stammer fra Indien, og navnet menes at henvise til de fem (hindi: panch) oprindelige ingredienser, spiritus, sukker, citron, vand og te eller krydderier
Derfor var den også den første rigtigt populære drink og har over 400 år på bagen. Takket være engelske sømænd og købmænd blev drikken bragt til Europa. Den blev drukket i rigelige mængder fra en skål, der gik på tur rundt om kaptajnens bord efter en lang dags sejlads. Sømændene havde nemlig ret til fem liter øl om dagen, men når øllet blev dårligt i tropevarmen kunne de i stedet lave punch.
Drikken kom til England i 1600-tallet og spredte sig herfra ud over Europa, hvor den i 1700-tallet blev populær, især i Sverige, hvor den videreudvikledes til den punsch, som kendes i dag og som er arrak-baseret.
Den klassiske puncheopskrift kan beskrives som 1-2-3-4 metoden:
1 part sour: citronsaft
2 parts sweet: juice, sirup ect.
3 parts strong: fx rom eller cognac
4 parts weak: sædvanligvis vand, men ellers rødvin eller thé
krydderier
Puncherne var svært på mode i højere kredse i København. Datidens punch blev serveret i puncheboller af fajance eller porcelæn. En dansk specialitet er puncheboller af fajance formet som en biskops spidse hovedbeklædning.
Punch (blandes og) serveres almindeligvis i en særlig, åben skål, en punchebolle eller -bowle.
|
|
|