MINCE PIES with BRANDY BUTTER
Den klassiske Mince Pie er oprindelig en blanding af kød, oksenyrefedt, tørret frugt, sukker og krydderier. I dag er det nærmest en dessertkage af tørret frugt og sukker. Og er en ret for overklassen og de rige, som havde råd til de tørrede frugter og de eksotiske krydderier.
Den eksotisk krydring stammer fra omkring det 13. århundrede, hvor Korsridderne vendte hjem fra Det hellige Land. Som sagt var pien med kød, og blev kaldt Mutton Pie, Shrid Pie eller Christmas Pie. I Tudor Perioden, 1485-1603, bestod Mince Pies af 13 ingredienser for Jesus og de 12 Apostle. Formen af pien var dengang oval for at illustrere Jesu krybbe, og indholdet skulle illustrere de gaver, der blev bragt Jesusbarnet.
Under den victorianske æra, bleve pierne gradvis mindre og sødere, til det der i dag forbindes med en Mince Pie. I Mrs. Beetons kogebog fra 1860'erne, var der opskrift på Mince Pies, både med og uden kød, i senere udgaver forsvandt kødet helt fra opskrifterne.
Fyldet i Mince Pie skal modne inden brug, derfor start med den i 1-2 uger før bagning;
Mincemeat
150 g korender
150 g lyse rosiner
150 g mørke rosiner
150 g hakkede svesker
50 g hakket appelsin-/pomerensskal
Saft af 2 appelsiner
2 æbler
125 g oksetalg eller smør
250 g mørk farin
3 spk cognac
1 tsk kanel
1 tsk stødt muskatnød
1 tsk allehånde
1 tsk ingefær
Æblerne skrælles og skæres i små tern. Resten af ingredienserne blandes i en gryde. Når smørret er smeltet, varmes blandingen godt igennem.
Blandingen køles af, og hældes på skoldede glas. Stilles i køleskabet for at modnes, i mindst 1 uge.
Tærtedej
500 g hvedemel
300 g smør
100 g flormelis
1 æg
evt. 1 spk vand til at samle dejen.
Mel, smør og flormelis hældes i en foodprocessor, og køres til det ligner revet ost. Dejen samles med æg og evt en smule vand.
Dejen deles i to, og en stor eller flere små tærte fores med dejen, og prikkes med en gaffel.
Formen fyldes op med mincemeat, og dækkes med låg af den anden halvdel af dejen. Prik et par huller i låget, så dampen kan slippe ud.
Bages midt i oven ved 200 grader i ca. 40-50 min.
Inden serveringen pudres de med flormelis.
Brandy Butter
100 g. usaltet smør
255 g. flormelis
3-5 spk. cognac
Smørret piskes luftigt med en håndmixer, florsukker tilsættes, og der piskes. Til sidst tilsættes cognacen.
Glædelig Jul.
|